Mottagning | 0223-170 80 | Fysioterapeut | 0223-170 84

Balans i livet

-När kropp och knopp behöver samarbeta

Med en balans mellan kropp och knopp når vi tillsammans era mål för ett friskare företag


FagerstaHälsan arbetar med främjande företagshälsa där vi förebygger och rehabiliterar ohälsa som är kopplad till arbetslivet. 

Fysisk aktivitet

Alla har nog hört att fysisk aktivitet gör att vi både mår och presterar bättre. De som inte har träningen med sig från barnsben har en längre startsträcka men det är aldrig för sent. Man behöver inte göra det komplicerat. Bästa träningen är den som blir av. Ta trapporna istället för hissen, försök stå upp under arbetsdagen om du har ett stillasittande jobb. Med små steg närmar man sig en rutin som man inte vill vara utan. Endorfinerna ökar och du mår mycket bättre. 

Basal Kroppskännedom

Känslor och stress påverkar våra kroppar och sätter ibland spår i vår hållning, andning och rörelsemönster. Basal kroppskännedom kan då vara ett verktyg till hjälp.
Källa : 1177

Mental balans

När våra dagliga liv är fyllda med arbete, spänningar och dåliga vanor är det inte bara vår fysiska hälsa som påverkas. Vår känslomässiga hälsa försämras också, och därför behöver vi både fysisk och mental balans. Vi hjälper dig hitta din mentala balans med bra och nyttig mat, fysisk aktivitet och vila.

Sömn

Sömnen är viktigast för din återhämtning men nattsömnen är inte allt, vad du gör under dagen är också viktigt för din återhämtning. Det är viktigt att du under din dag tar paus ser till att få variation, kanske en lunchpromenad. Variation gör att vi återhämtar oss, kondition förbättrar återhämtningen. Vissa av oss har en effektiv nattsömn vilket innebär att vi får en god återhämtning men om du av någon anledning sovit dåligt en natt kan en tupplur hjälpa, den får dock inte vara längre än 20-30 minuter. När du sover städas hjärnan, ditt immunförsvar stärks, energi och glädjeförrådet fylls på, om du sover för lite är det svårt att vara glad eftersom ditt förråd är tomt. Det är viktigt att du lyssnar till din kropps dygnsrytm och försöker anpassa din sömn så att du får bästa möjliga vila och återhämtning.

Kost

Vad du väljer att äta, hur mycket och hur ofta du äter påverkar hur du mår. Hälsosamma matvanor och en hälsosam livsstil är alltid viktig men då och då behöver vi påminnas en extra gång vad det är för råd som gäller.

​​​​​​​Nyckeln till bra matvanor är mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat. Genom att variera din mat är det lättare att få i sig det kroppen behöver för att må bra, samtidigt som risken att få i sig för mycket av skadliga ämnen minskar.
Tallriksmodellen hjälper dig att hålla koll på din måltid och är ett enkelt sätt att få en bra balans på din kost.

Visste du att...


Motion skyddar mot stress. Att träna kan vara bästa sättet att hålla stress och oro borta, effektivare än både piller och avslappning.


Så funkar det
Att träna är ett bra sätt att hålla både stress och oro borta. Effektivare än piller och avslappning. Långvarig stress skadar vår hjärna. När man blir rädd aktiveras kroppens stressystem och hjärtat slår snabbare. Blodflödet ökar och kroppen gör sig redo för att hantera en fara. Musklerna är redo för kamp och flykt. Hjärnan aktiveras och vi blir fokuserade. Det är en bra och nödvändig reaktion när en fara hotar. Blir det för mycket övergår stress i panik, då kan vi dessvärre varken tänka eller fungera normalt. Vi reagerar likadant vid hot vi inte kan fly från: som rädslan att förlora jobbet eller att inte hinna med allt vi borde.

Källa: Hjärnstark Anders Hansen